Львів відкритий для світу

Львів відкритий для світу

понеділок, 19 січня 2009 р.





Чи змінить Садовий ЖЕКи?

У моєму будинку прибирають! Дивно, але правда. Десь півроку тому у під’їзді почали мити сходи, а біля пошти вивісили графік прибирання. Я вирішила довідатися, чи надовго така благодать.
Хоча знімати квартиру у центрі зовсім недешево, я все ж вирішила шукати житло саме тут. Причина вагома – близько до роботи і не доведеться пізно ввечері їздити маршруткою чи таксі. Знайомі застерігали: у центрі не під’їзди, а громадські туалети, та ще й будинки руйнуються. «Залиш ту затію, і йди жити у нормальну квартиру на Сихові», - казала колега із відділу. Але серцю не накажеш… Після трьох тижнів складних пошуків, я знайшла гарну квартиру біля пам’ятника Федорова. Коли тільки прийшла дивитися, мене здивувала відсутність кодового замка на дверях під’їзду. Одразу згадала застереження про громадські туалети. Але сходові клітки виявилися, на диво, чистими. Тож на цьому помешканні і зупинилася.
Одного ранку приблизно півроку тому я вийшла з квартири і дуже здивувалася: сходи у будинку були вимиті! А за декілька днів, забираючи пошту, побачила вивішений графік миття під’їзду. Стало цікаво, що ж відбувається? А вже за декілька днів у редакцію прийшло повідомлення від мерії про те, що у Львові саме таким чином розпочинають реформу ЖКГ. Здавалося б: ну яка реформа? Подумаєш, помили під’їзд. У мерії мають свою думку. «Мені б дуже хотілося, щоб львів’яни помітили ті покращення, які відбулися у будинках. Я, звичайно, розумію, що ми більше помічаємо, коли на вулицях брудно чи засмічено. Але, якби ще рік тому хтось нам сказав, що у під’їздах митимуть сходові клітки і мінятимуть лампочки, повірити було б важко. А зараз усе це - вже норма», - розповів «Експресу» міський голова Андрій Садовий.
У Ратуші також розповідають, що за тими невеликими змінами насправді ховається зміна усієї системи ЖЕКів. Цього року двірники почали виходити на спільні толоки, кошти, які ми платимо за квартплату, почали вкладати у ремонти під’їздів, хоча ще 2 роки тому уся наша квартплата йшла у кишеню «жеківців». Ще цікава зміна: у ЖЕКах нарешті звільнили ті «мертві душі», які просто числилися в штаті, а насправді ніколи там не працювали. А на усе це йшли наші гроші! Та, на жаль, не все так райдужно. У ЖЕКах залишилося теж саме хамство і байдужість до проблем мешканців, багато ще у місті будинків, де двірники не з’являються взагалі. Але тепер з’явилася принципова різниця – нарешті кожен львів’янин може це змінити. Схема дуже проста: якщо у Вашому будинку не прибирають, Вам потрібно зателефонувати на «гарячу лінію» міського голови за номером 297-59-99 і залишити там скаргу. Ця інформація надійде до відповідного департаменту. У мерії запевняють, що реагуватимуть на ці звернення оперативно.


Наталя Лісна

Немає коментарів:

Дописати коментар