Львів відкритий для світу

Львів відкритий для світу

понеділок, 26 січня 2009 р.


Наталя Міхнова: «У Львові чиновники дивляться теленовини у своїх кабінетах»

Молода та амбітна команда прийшла до влади у Львові майже 3 роки тому. За цей час у місті багато змінилося. Значні зміни відбулися і у медіапросторі Львова. Не секрет, що мер Львова - людина близька до медіа, тому роботі зі ЗМІ тут надається значна увага. Про щоденну роботу, а також нові проекти та плани – у розмові з керівником прес-служби Львівської міської ради, прес-секретарем міського голови Наталею Міхновою.
За кордоном посади прес-секретаря і керівника прес-служби зазвичай розділяють. В Україні це практикують рідко. У Львові також поєднані посади прес-секретаря міського голови та керівника прес-служби. Скажу відверто, це достатньо складно, адже робота з міським головою сама по собі забирає багато часу: коментарі, брифінги, інтерв’ю, ефіри, а з іншого боку – реалізація інформаційної політики міста: інформаційні кампанії, поточні новини, прес-конференції і т.д. Ось у цьому основна специфіка моєї роботи. А в іншому моя робота, мабуть, нічим не відрізняється від роботи більшості прес-секретарів в інших містах. Є лише одна особливість: міський голова Львова достатньо добре знайомий з технологіями та впливом медіа, тому планка, яку він ставить, дуже висока.
Проблеми намагаюся вирішувати швидко, а більше часу витрачати на розробку нових ідей. Все ж є одна банальна проблема – брак часу для реалізації усього запланованого. Протягом дня - шквал дзвінків від журналістів: різноманітні запитання, прохання. Головне – усе запам’ятати, і виконати вчасно. Завжди намагаюся оперативно домовитися про коментар з міським головою, аби журналіст залишився задоволеним. Маю одну звичку – ніколи не прошу передзвонити мені за якийсь час, а навпаки - виконавши прохання, обов’язково відзвонюю сама. Ще одна важлива річ – я розумію важливість «дед-лайнів», адже декілька років працювала журналістом, тому завжди запитаю крайній термін отримання інформації.
Є багато хороших ідей, які наша команда - прес-служба міської ради - втілює у життя. Ось лише деякі прості приклади. Чиновники у Львові не ігнорують медіа, адже тепер кожен критичний матеріал в ЗМІ для відповідального за цей напрямок посадовця стає «ЧП». Саме так питання поставив міський голова, а ми це постійно контролюємо: кожна критична публікація отримує належне реагування: на місце події виїжджають відповідні служби, по можливості оперативно вирішують проблему, а ми інформуємо про це автора матеріалу. І не для того, щоб він написав, яка влада хороша, а для того, аби журналісти відчували, що владі не все одно. Ще один приклад: ми почали активну співпрацю з ефективними громадськими організаціями міста, які довгий час просто не знали, як про себе розказати. Тепер ми підтримуємо їхні хороші, корисні для міста проекти і надаємо цьому належну інформаційну підтримку. Ще приклад: наші чиновники дивляться у кабінетах теленовини. І не дивуйтесь. Це відбувається прямо під час робочого дня. Ми запровадили таку систему запису новин, що посадовці на робочих столах своїх комп’ютерів мають ярлики на папку, де записані теленовини місцевих каналів. Чиновник може прийти і переглянути новини, аби орієнтуватися, що і як подають ЗМІ.
Одне із важливих завдань – робота над тим, аби заїжджений термін «прозора влада» нарешті у Львові став реальністю. Що це означає? Кожен мешканець повинен знати, що і чому робить влада, куди витрачаються бюджетні кошти, чому вибрали саме такі об’єкти і т.д. Це не повинні бути прес-релізи чи брифінги, ця інформація повинна бути доступна кожному львів’янину. Пілотний варіант ми вже випробували під час різдвяно-новорічних свят, коли кожен мешканець міста в простій та доступній формі міг ознайомитися з тим, що зробила влада міста за рік. У нас є ще один пріоритет – допомогти мешканцям розібратися у бюрократичних лабіринтах влади. Якщо міська рада – це служба побуту для львів’ян, то прес-служба - її інформаційна дошка. Наша ціль проста – мешканці повинні знати, як вирішити ту чи іншу свою проблему, або, принаймні, куди з такою проблемою звертатися. Для цього ми ініціювали проект «Запитай у посадовців», який підтримало вже декілька львівських ЗМІ. Це не PR, це просто наш обов’язок перед мешканцями. Ми маємо інформацію і просто повинні донести її до людей.
Бажаю своїм колегам хороших ідей і наполегливості для їх втілення. Мудрих книг і фахових порадників. Потужної і самовідданої команди та розуміння керівників.

1 коментар: